Du skal ikke tåle !

Barnebarnet vårt er snart 4 år, og vi planlegg korleis vi som storfamilie skal feire det på best mogleg måte i forhold til smittevern. Sjølv er han nok fornøgd same kva det blir, berre han har sine næraste rundt seg og får kake……. og pakkar sjølvsagt ! Han er lukkeleg, trygg,glad, mett og varm. I tillegg kosar han seg i barnehagen der dei også kjem til å feire med sang og bursdagskrune. Livet er herleg for den vesle pjokken vår.

Slik er det som vi veit ikkje for millionar av born rundt i verda, og vi ser det dagleg på nyheiter kor jævlege forhold mange eksisterar under. Her i vårt land er det også svært mange born som har det frykteleg vondt. Born i fattigdom, med omsorgssvikt og mishandling. Mykje skjult , og mykje ein kan og bør gjere noko med.

Paralellt med dette foregår der no umenneskelege ting i flyktningleiren Moria. Ja, i mange leirar i mange land…..men eg vel å snakke om akkurat denne no, fordi den faktisk ikkje eksisterar lenger. Det gjer derimot menneska som hadde sin «heim» der. No har dei slett ingen stad, og verda kranglar om kven som skal hjelpe mest og kven som skal få hjelp av desse folka som i årevis har levd under ekstreme forhold.

Etter å ha lese kommentarfelt på sosiale media og nyheitsartiklar sit eg med sorg i hjartet. «kvifor skal Norge alltid vere først?» «send dei heim dit dei høyrer heime » «hent hit borna men lat foreldra bli igjen» » dei er sjølv skuldige fordi dei tende ilden som laga brannen » «vi må hjelpe våre eigne før vi hentar inn fleire trengande» ……og så vidare.

Då undrar eg meg : Er alle desse som kommenterar barnlause ? Og ; har ingen av dei evne til å tenkje seg inn i situasjonen folket i Moria har eksistert i ? Ja,for dei eksisterar berre….. eit verdig liv er det slett ikkje.Kva om det var ein av våre eigne som sat i slike uverdige forhold år etter år , eller eg sjølv sjølv ? Som dagleg måtte sjå borna fryse, svelte, bli sjuke ? Som konstant levde i redsle på grunn av agressivitet og vold som naturlegvis etter kvart utviklar seg i slike leirar ?

Eg skriv frå bestahjartet mitt, og mammahjartet. Naivt sikkert, der er mange aspekt eg meir eller mindre med vilje vel å ikkje setje meg inn i…….for dette orkar eg ikkje setje opp mot problema vi allereie har her i landet. Dette orkar eg ikkje sjå på i det heile, men eg må ! Eg må, fordi det skjer. Eg må ytre mi enkle meining, sjølv om den kun er basert må medmenneskeleg empati og kjærleik.

Desperasjon og maktesløyse kjem til uttrykk på så mange vis. I Moria seiest det, laga flyktningar sjølve brannen. At dei hindra brannmannskap og så vidare. Dette er sjølvsagt noko vi utanforståande må døme, for vi anar ikkje kva årevis liding og svolt /kulde gjer med eit menneske. Eg verken forsvarar eller analyserar, men realiteten er at Noreg kan hjelpe her og no, og vi kan gjere mykje betre enn å hente hit 50 ! Vi kan ikkje hente alle, men mange fleire !

Mitt håp er at dei alle får hjelp, både kvinner, born, eldre og unge. Born må ikkje skiljast frå foreldra. Dei treng ikkje mykje. Ein varm plass å bu,ei seng å sove i, nok mat og medisinsk tilsyn. Så får ein ta resten etter kvart ? Når dei er trygge ?

Så, kanskje om litt tid, får ein liten pjokk frå flyktningleiren Moria bursdagskrune og song i barnehagen medan foreldra planlegg fest heime ? Kanskje vert dei traumatiske minna frå tida i leiren svakare. Kanskje akkurat den pjokken veks opp og gjer ein forskjel i samfunnet vårt på grunn av det han var gjennom som barn ? Kanskje ?

Alle barn har rett til……….🥰

Eg skal kjøpe bursdagsgåve til Eric i dag. Han har fortalt meg kva han ynskjer seg, og at han skal ha sjokoladekake og muffins. Det får han……og han veit samstundes at mange born ikkje får det. At dei ikkje er så heldige. Han skal aldri få dårleg samvit fordi han har det godt……men lære seg empati for dei som har det vondt. Det eine utelukkar ikkje det andre.

Ha ein empatisk dag .

MrsD sept 2020

«Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der og glemme!»

– Arnulf Øverland

Publisert av arnhildmrsd

Turglad besta som likar å skrive, ta bilete, og fundere over små og store ting i livet 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: